Architektur von morgen schon heute entdecken Architektur von morgen schon heute entdecken

Wohnkomplex/Sluishuis op Steigereiland IJburg, Amsterdam/ Niederlande

Web-ID
wa-2020953
Tag der Veröffentlichung
15.11.2016
Aktualisiert am
15.11.2016
Verfahrensart
Einladungswettbewerb
Beteiligung
4 Arbeiten
Auslober
Preisgerichtssitzung
15.11.2016

Gewinner

BIG Bjarke Ingels Group, Valby Kopenhagen
Partners in Charge: Bjarke Ingels
Andreas Klok Pedersen
Design Lead: Dimitrie Grigorescu
Project Manager: Birgitte Villadsen
Team: Justyna Mydlak · Nina Vuga
Santtu Johannes Hyvärinen · Jonas Aarsø Larsen
Kirsty Badenoch · Vinish Sethi · Yannick Macken
Ulla Hornsyld · Brage Mæhle Hult · Sebastian Liszka
Sabine Kokina
Barcode Architects, Rotterdam
Barcode Team: Dirk Peters · Caro van de Venne
Robbert Peters · Jakub Pakos · Cristobal Middleton
Mojca Bek · Emiliya Stancheva
Bosch Slabbers
Abt
Van Rossum
Buro Bouwfysica
Klimaatgarant
BIG Ideas
  • Gewinner: BIG Bjarke Ingels Group, Valby Kopenhagen
  • Gewinner: BIG Bjarke Ingels Group, Valby Kopenhagen
Wettbewerbsaufgabe 
The City of Amsterdam has selected a team led by VORM/BESIX to develop the iconic Sluishuis in IJburg Steigereiland, an emerging urban district in the Dutch capital. The four finalists of the two-phase competition have been refining their designs since April 2016. The winning proposal, designed by BIG – Bjarke Ingels Group and Barcode Architects, was announced today. Sluishuis will be the centerpiece of the IJburg neighborhood, offering 380 zero-energy residences, approximately 4.000 m2 of commercial and common areas, 240 underground parking spaces, and a comprehensive water-quality program with space for up to 30 houseboats.
Sluishuis is the first collaboration between VORM and BESIX. “In January 2014 we launched the goal to settle in Amsterdam with beautiful and appealing projects. And we succeeded. In portfolio size we are currently the number two real estate developer in Amsterdam. Winning a striking project such as the Sluishuis is fantastic and we are very proud of it”, says VORM CEO Hans Meurs. “For Besix, Sluishuis is a perfect addition to further support the growth in the Netherlands, specifically in Amsterdam and adjacent urban areas,” said BESIX Director Jeroen Philtjens. “It is a comprehensive and ambitious project and our international development and construction experience will contribute to its success.”
Located between the dense city and the vast landscapes on the edge of Amsterdam, the new Sluishuis is shaped by its complex surroundings, at once close to large infrastructure and to small-scale urban settlements. The classical courtyard building is revitalized by two transformations; it fully embraces the idea of living on the water and appears different from every vantage point. Toward the water the block is lifted up, forming a large opening that brings water from the IJ Lake into the courtyard and brings daylight and views to the complex’s inner apartments. Toward the neighboring urban district the block steps down like a cascade of landscaped terraces, creating a natural transition from cityscape to smaller-scale, natural surroundings.

Weitere Ergebnisse zum Thema